Föreningsnyhet

Anna-Karin Wennstig och Maria Helde Frankling får årets stora SOF-stipendium för sin forskning

27 mars 2023

Anna-Karin Wennstig, överläkare i onkologi på Onkologkliniken Sundsvalls sjukhus, och Maria Helde Frankling, överläkare i onkologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, får Pfizers och Svensk Onkologisk Förenings (SOFs) forskningsstipendium inom onkologi för postdoktorer. Stipendiet på 200 000 kronor, delades ut vid årets onkologidagar i Kalmar den 23 mars.

På bilden från vänster: David Lindquist, Per Karlsson, Lars Beckman (för Anna-Karin Wennstig), Maria Helde Frankling, Signe Friesland och Daniel Nyqvist Pfizer.

Pfizers och Svensk Onkologisk Förenings (SOFs) onkologistipendium instiftades 2022 och syftar till att stimulera fler medlemmar att fortsätta forska efter disputationen för att främja translationell och klinisk cancerforskning. Anna-Karin Wennstig och Maria Helde Frankling tilldelas detta stipendium 2023 för deras forskning inom bröstcancer respektive lungcancer.

Maria Helde Frankling och Anna-Karin Wennstig

– Det är viktigt med fler forskande läkare som kan kombinera sin kliniska tjänst med forskning för att utveckla kunskap och metoder som är av betydelse för våra patienter. Vi är mycket glada över att för andra året kunna dela ut detta forskningsstipendium till två mycket välförtjänta medlemmar, säger Signe Friesland, ordförande i Svensk Onkologisk Förening.

– Vi är mycket glada över att kunna samverka med SOF även i år med detta stipendium för att stödja satsningen på framtidens cancerforskare, säger Daniel Nyqvist, medicinsk rådgivare på Pfizer.

Strålbehandling vid bröstcancer

Strålbehandlingen har genomgått en enorm teknisk utveckling med sjunkande hjärt- och lungdoser som följd vilket minskat risken för långtidsbiverkningar. Anna-Karin Wennstigs avhandling 2020 studerade risken för ischemisk hjärtsjukdom och lungcancer hos kvinnor som fått adjuvant strålbehandling för bröstcancer med mer moderna tekniker. I denna forskning ingick kvinnor från Stockholm, Uppsala-Örebro och Norra regionen som mellan 1992 och 2012 behandlats för bröstcancer. Avhandlingen visade att kvinnor som får strålbehandling i höga doser löper ökad risk att drabbas av skador på hjärtats kranskärl samt lungcancer.

Efter sin disputation har Anna-Karin Wennstig fortsatt sin forskning och är nu inriktad på att tillsammans med kollegor i forskagruppen ytterligare studera risk för hjärt-kärlsjukdom och lungcancer hos kvinnor som fått strålbehandling för bröstcancer genom att bland annat titta på data i bröstcancerregistren i de aktuella tre regionerna mellan 1992-2020 (cirka 68 000 patienter). En del av denna nya forskning kommer handla om att beräkna ett dosresponssamband för stråldos och hjärtkärlsjukdom, en annan del är att titta specifikt på risken att få lungcancer som en biverkan genom att samköra registerdata från de aktuella tre regionerna från 1992-2012.

– Jag känner mig otroligt tacksam och hedrad över att ha tilldelats Pfizers och SOFs onkologistipendium. Det kommer att bli ett mycket värdefullt tillskott för att kunna fortsätta bedriva forskning parallellt med det kliniska arbetet med bröstcancerpatienter, säger Anna-Karin Wennstig.

Skörhet hos äldre med lungcancer

Hos äldre patienter med avancerad lungcancersjukdom finns det både patienter som tolererar behandling väl och får god nytta av behandlingen, och patienter som får avbryta behandlingen i förtid på grund av biverkningar och försämrat allmäntillstånd. För icke-småcellig lungcancer är det idag mest effektiva alternativet cytostatika, ofta i kombination med immunterapi. Här saknas i dagsläget välfungerande prognostiska verktyg för att förutse vilka av dessa äldre patienter som tolererar cytostatikabehandling, och vilka som inte gör det.

Maria Helde Frankling planerar nu att tillsammans med kollegor starta en studie med den primära frågeställningen om enhetlig bedömning av skörhet kan förutsäga tidiga behandlingsavbrott. Om det blir ett positiv resultat är förhoppningen att metoden även kan komma prövas på andra cancerdiagnoser.

– Jag är otroligt glad, och det är en stor ära och tacksam över att få detta stipendium. Det kommer bli ett mycket viktigt bidrag för vårt nya forskningsprojekt. Om detta skörhetsskattningsinstrument vi nu ska studera visar sig fungera väl hoppas vi satt detta kan hjälpa till en än mer skräddarsydd och individanpassad behandling för patienterna, säger Maria Helde Frankling.

Om Pfizers och SOFs onkologistipendium för postdoktorer

Från och med 2022 delar Pfizer tillsammans med Svensk Onkologisk Förening (SOF) ut forskningsstipendium. Det nyinstiftade stipendiet syftar till att premiera nyligen disputerade medlemmar som stöd i deras etablering som postdoktor och ska användas för projekt som främjar translationell och klinisk cancerforskning. Stipendiet kan sökas av SOFs medlemmar med prioritering för forskningsprojekt relaterade till följande tumörområden; njurcancer, urinblåsecancer, lungcancer och bröstcancer.

Annonser

Annonser