Sverige har fått en strålonkologisk förening
1 april 2022
På grund av pandemin fick det planerade strålmötet i Uppsala ställas in. Det ersattes av ett digitalt möte med cirka 80 deltagare. Huvudpunkten på mötet var frågan om att bilda en multiprofessionell förening för att driva utvecklingen inom svensk strålbehandling. Beslutet var enhälligt och mötet tillsatte en interimsstyrelse med uppdrag att leda uppbyggnaden av föreningen det första året. Till ordförande utsågs Silke Engelholm, verksamhetschef för den samlade onkologiska vården vid universitetssjukhuset i Lund.
– Alla som känner mig vet att jag brinner för strålbehandling och jag ser det som ett hedersuppdrag att få leda föreningen, säger Silke Engelholm i en kommentar.
Bakgrunden till beslutet att bilda en förening är den bekymmersamma situationen inom svensk strålbehandling där det finns en uttalad klinisk och vetenskaplig kompetensbrist.
Flera rapporter har visat att Sverige halkar efter i internationella jämförelser och så gott som samtliga kliniker i landet har behov att rekrytera ny personal. Det gäller läkare, sjuksköterskor och sjukhusfysiker.
Nästan 30 000 patienter genomgår strålbehandling varje år, ensamt eller i kombination med annan cancerbehandling. Det motsvarar hälften av alla patienter som insjuknar i cancer. Samtidigt utvecklas strålbehandlingen snabbt med ny och mer avancerad teknik.
Flera grupper med företrädare för vård och forskning har det senaste året börjat arbeta med frågan hur svensk strålbehandling ska stärkas och i dessa diskussioner har idén att bilda en förening vuxit fram, då det idag saknas en multiprofessionell aktör som kan samla alla aktiva inom svensk strålbehandling.
– Vi räknar naturligtvis med att kunna samverka med andra som vill driva på utvecklingen, säger Silke Engelholm.
Hon nämner bland annat patientföreträdare, industri, forskningsfinansiärer och andra grupperingar som redan finns i cancervården: chefsrådet, Svensk Onkologisk Förening, Sjuksköterskor i Cancervård, strålenhetschefer och sjukhusfysikernas företrädare.
Föreningen ska driva frågor om forskning, utbildning, kompetensförsörjning och resurstilldelning, med målet att svensk strålbehandling ska uppnå kvalitet och kunskapsbildning i nivå med ledande länder i Europa.
Övriga i den nybildade styrelsen är Per Nodbrant, verksamhetschef Jönköping, Karolina Vernmark, specialistläkare Linköping, Karin Ahlberg, professor Göteborg, Tufve Nyholm, professor Umeå, Lars Beckman, läkarchef Sundsvall, Mattias Hedman, verksamhetschef Stockholm, Anna Isaksson, strålenhetschef Örebro, Giovanna Gagliardi, sektionschef Stockholm, Kjell Bergfeldt, projektledare Uppsala och Per Fransson, docent Umeå.