Välkommen till SOF!
Dessa sidor är till för Svensk Onkologisk Förenings medlemmar och riktar sig endast till hälso- och sjukvårdspersonal
Dessa sidor är till för Svensk Onkologisk Förenings medlemmar och riktar sig endast till hälso- och sjukvårdspersonal
Svensk Förening för Urologisk Onkologi (SFUO) har som målsättning att öka och förbättra samarbetet med urologerna i landet och därigenom på så sätt lättare nå en samsyn avseende den kliniska verksamheten och forskningen.
Karin Holmsten tilldelas nytt stipendium inom urologiska tumörsjukdomar för forskning inom spridd prostatacancer.
Karin Holmsten, överläkare i onkologi vid kirurg- och onkologikliniken, Capio S:t Görans sjukhus, får Pfizers och Svensk Förening för Urologisk Onkologi (SFUOs) nyinstiftade forskningsstipendium för onkologer inom urologi. Stipendiet på 50 000 kronor delades ut den 17 oktober vid SFUOs årsmöte i Stockholm.
Pfizers och Svensk Förening för Urologisk Onkologi (SFUOs) nyinstiftade onkologistipendium syftar till att premiera disputerade medlemmar för forskningsprojekt kopplade till urologiska tumörsjukdomar. Karin Holmsten är först ut att tilldelas detta stipendium för sin forskning inom prostatacancer.
– Vi vill främja klinisk forskning inom uroonkologi som kan förbättra och öka kunskapen och omhändertagandet av patienter med tumörer i njurar, urinblåsa, prostata och penis. Med detta stipendium hoppas vi kunna bidra till att fler av våra kliniskt verksamma disputerade medlemmar kan kombinera sin kliniska tjänst med fortsatt patientnära forskning, säger Karin Söderkvist, vetenskaplig sekreterare Svensk Förening för Urologisk Onkologi.
– Cancerforskning är ett högprioriterat område för oss, och grunden för utvecklingen av nya behandlingar. Vi är mycket glada över att kunna samverka med SFUO genom att stödja ny svensk forskning inom urologiska tumörsjukdomar, säger Johannes Arpegard, medicinsk rådgivare på Pfizer.
Karin Holmsten – forskning om behandling av äldre män med spridd prostatacancer
Den totala överlevnaden vid spridd prostatacancer har förbättrats avsevärt efter introduktionen av flertalet nya läkemedel, inklusive andra generationens hormonläkemedel samt nya cytostatika- och isotopbehandlingar, som ger bättre behandlingssvar och ökad livslängd. Bakgrunden till Karin Holmstens nya forskning är att de flesta av dessa banbrytande studier har utförts på yngre patienter och exkluderat äldre patienter samt patienter med samsjuklighet och sämre allmäntillstånd. Det är oklart om behandlingsresultaten är lika gynnsamma hos äldre patienter, och om biverkningarna skiljer sig från de som ses hos yngre individer.
– Jag känner mig mycket glad och hedrad över att ha tilldelats Pfizers och SFUOs onkologistipendium och det är ett värdefullt bidrag för att kunna genomföra mitt forskningsprojekt. Min forskning inriktar sig på behandling av äldre män med spridd prostatacancer, definierat som 75 år eller äldre, med avseende på val av systemisk behandling, biverkningar, samsjuklighet, behandlingseffekt, och överlevnad. Genom att titta på kliniska ”real-world data” är målet att på sikt kunna ge en bättre och mer individbaserade behandling till dessa patienter, säger Karin Holmsten, överläkare i onkologi vid kirurg- och onkologikliniken, Capio S:t Görans sjukhus, och postdoktor vid institutionen för onkologipatologi på Karolinska institutet.
Den nya studien med namnet ”Behandling av äldre män med spridd prostatacancer, en registerstudie med fokus på överlevnad, behandlingsmönster och biverkningar” (A real-world study of treatment patterns, side effects and outcome of systemic treatments in older patients with metastatic prostate cancer), är en akademisk retrospektiv real-world data (RWD) och registerstudie där data inhämtas från patientjournaler, Prostate Cancer data Base Sweden (PCBaSe), Nationella prostatacancerregistret (NPCR) och den Individuella patientöversikten (IPÖ). Jämförelse av data kommer genomföras genom att samköra register- och journaldata från2014 och framåt. Karin Holmsten är huvudprövare och kollega Marie Hjälm-Eriksson på Capio S:t Görans sjukhus är medprövare, dessutom finns intresse från Västra Götalandsregionen att delta i studien.
Om NPCR, IPÖ och PCBaSe
Nationella prostatacancerregistret (NPCR) är ett rikstäckande register med hög täckningsgrad som innehåller information om diagnostik och primärbehandling av prostatacancer. Individuell patientöversikt (IPÖ) prostatacancer , ett underregister till NPCR, är ett grafiskt och digitalt beslutsstöd där cirka 25 000 män med spridd prostatacancer har registrerats angående kliniskt relevanta data. Prostate Cancer data Base Sweden (PCBaSe) är en unik databas för prostatacancerforskning och skapades 2008 när Nationella prostatacancerregistret (NPCR) länkades med flera nationella demografiska och hälsovårdsregister. PCBaSe är en plattform för populationsbaserade nationella longitudinella studier och har använts för flertalet forskningsstudier
om bland annat diagnostik, sjukdomsförlopp, biverkningar och behandling av prostatacancer.
Om Karin Holmsten
Karin Holmsten, överläkare i onkologi vid kirurg- och onkologikliniken, Capio S:t Görans sjukhus, och postdoktor vid institutionen för onkologi-patologi på Karolinska institutet. Hon är specialist i onkologi sedan 2009, och har arbetat på onkologkliniken, Södersjukhuset, Karolinska Universitetssjukhuset
samt sedan 2016 som överläkare vid kirurg- och onkologkliniken, Capio S:t Görans sjukhus. Karin Holmsten disputerade 2020 med avhandlingen ”Improving chemotherapy in advanced urothelial cancer: Real-world data studies and prospective clinical trials”. Hon har därefter forskat som postdoktor sedan december 2020, och ingår i en translationell forskargrupp, under ledning av professor Anders Ullén, med inriktning på avancerad blåscancer.
Efter sin disputation har hon medverkat till en rad publikationer och varit svensk huvudprövare för två multicenterstudier, fas 2-studien VINGEM och den pågående fas 3-studien SPCG19/Grand-P. Sedan 2017 är Karin Holmsten även ledamot i Regions Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för cancersjukdomar, och under 2023 varit sjukvårdregional processledare för prostatacancer inom Regionalt Cancer Centrum, Region Stockholm-Gotland.
Läs mer på Cancerfonden.se, och på Prostatacancerförbundet hemsida.
Pfizers och SFUOs stipendium
Från och med i år delar Pfizer tillsammans med Svensk Förening för Urologisk Onkologi (SFUO) ut forskningsstipendium. Det nyinstiftade stipendiet syftar till att premiera medlemmar i föreningen till forskningsprojekt kopplade till urologiska tumörsjukdomar. Stipendiet kan sökas av SFUO:s medlemmar upp till tio år efter disputation (där ett års tidstillägg ges för föräldraledighet). Stipendiet kan tillfalla en till tre sökanden. Prisutdelningen skedde den 17 mars på SFUOs höst- och årsmöte i Stockholm den 17 till 18 oktober.
SUF och SFUO bjuder in till 26:e Svenska Uro-Onkologiska Uppdateringen om Urologisk Cancer – Urinblåsecancer & Peniscancer 2025
Datum: 10 – 11 april 2025
Plats: Rusthållargården, Arild
Temat 2025 kommer att vara njurcancer
Datum: 13 – 14 november 2025
Plats: Sheraton Stockholm Hotell
Mer information kommer.
Svensk Förening för Urologisk Onkologi (SFUO) grundades 1989. Behovet av att samla onkologer med urologiskt intresse till en förening var stort. Det var viktigt att samordna kunskaper och öka intresset för forskning. Det var också nödvändigt att skapa gemensamma program för behandling av urologiska tumörsjukdomar. Slutligen ansåg man att det viktigaste målet var att öka och förbättra samarbetet med urologerna i landet för att på så sätt lättare nå en samsyn avseende den kliniska verksamheten och forskningen.
Vi har under den tid som gått sedan grundandet nått långt på vår väg. Samarbetsgrupper har etablerats med SFUO som katalysator och i vårdprogramgrupper, utredningar och klinisk forskning arbetar onkologer och urologer tillsammans för att förbättra och öka kunskapen och omhändertagandet av patienter med tumörer i njurar, urinblåsa, prostata och penis. Testikeltumörerna har en egen organisation men många av dem som arbetar med dessa är också verksamma inom SFUO. Föreningen har årligen två egna större möten där framför allt onkologer träffas men målsättningen är att till dessa möten få med intresserade från andra specialiteter. Tillsammans med Svensk Urologisk Förening (SUF) arrangeras årligen ett gemensamt möte i Arild med deltagare också från andra specialiteter där man går djupare in på aktuella problemställningar och där vi gärna ser yngre specialister och läkare i specialistutbildning som deltagare.
SFUO ser det som viktigt att ha ett gott förhållande och gott samarbete med läkemedelsindustrin och patientorganisationerna. Från läkemedelsindustrin har vi fått hjälp med information och stöd för utbildningar, konferenser och andra möten där vi kunnat bjuda in specialister från andra länder som föreläsare och på så sätt kunnat vidga våra kunskaper.
SFUO har från början klargjort att samarbetet skall ske utan bindningar och vara neutralt utan favorisering av vare sig företag eller produkter. Detta samarbete är viktigt och har betytt mycket för ökningen av kunskap och erfarenhet hos uro-onkologerna sedan föreningens grundande. Det är viktigt att ha en kontakt med patientorganisationerna eftersom det leder till en ökad insikt om patienternas situation och kan leda till ett än bättre omhändertagande och behandling i framtiden.
SFUO anser det vara viktigt att engagera de unga läkare som startar sin karriär och utbildning inom onkologi i sin verksamhet för att säkerställa att erfarenhet, kunskap, forskningsidéer, samarbete med andra specialiteter och med likartade organisationer i andra länder förs vidare och breddas till patienternas fromma. Det är betydelsefullt att de unga läkarna från början aktivt deltar i föreningens verksamhet eftersom det leder till ett vidgat kontaktnät både inom och utanför specialiteten till gagn för dem i sin framtida verksamhet.
1, Föreningens namn är Svensk förening för urologisk onkologi, härefter kallad föreningen.
2, Föreningen är en ideell förening med säte i Göteborg.
3, Föreningen har till uppgift att främja vetenskapligt samarbete rörande tumörsjukdomarna inom det urologiska området samt att vara ett forum för utbyte av klinisk erfarenhet.
4, Ordinarie medlemskap i föreningen erhålles av i Sverige verksam onkolog eller annan läkare (specialistkompetent eller under utbildning) med intresse för urologiska tumörsjukdomar efter anmälan till styrelsen. Associerat medlemskap kan av styrelsen lämnas till annan person som ej är läkare. Medlem som ej erlagt årsavgift under två successiva perioder anses ha utträtt ur föreningen.
5, Till hedersmedlem kan föreningen på styrelsens hemställan kalla person, som på ett betydelsefullt sätt främjat föreningens ändamål. Hedersmedlemmar samt pensionerade medlemmar är avgiftsbefriade.
6, Föreningens styrelse skall bestå av minst fem ordinarie medlemmar. Ordförande väljes separat. I övrigt konstituerar sig styrelsen själv. Styrelsen är ansvarig inför ordinarie årsmöte där även valberedning utses. Styrelsemedlemmar utses för en period av 2 år. Det bör föreligga en geografisk spridning inom landet av styrelsens medlemmar.
7, Styrelsen håller ordinarie sammanträde minst en gång per år efter kallelse från ordföranden. Detta kan ske i samband med föreningsmöte. Extra styrelsesammanträde äger rum när ordförande finner anledning därtill och när minst två av styrelsens övriga medlemmar skriftligen gjort framställan till ordföranden. För beslutsfattande erfordras att minst fyra styrelse-ledamöter är närvarande. Vid styrelsemöten gäller enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller ordförandes mening.
8, Varje medlem av föreningen äger att hos styrelsen framställa förslag rörande handhavande av föreningens angelägenheter. Det åligger styrelsen att snarast taga dylikt förslag under prövning. Sådant förslag avsett att vid nästkommande ordinarie föreningsmöte prövas skall inlämnas till styrelsen senast 6 veckor före ordinarie föreningssammanträde.
9, Föreningens räkenskaper skall tillsammans med berättelse över föreningens verksamhet under föregående period tillhandhållas de utsedda revisorerna i god tid före ordinarie föreningsmöte.
10, Styrelsens förvaltning och föreningens räkenskaper skall för varje räkenskapsår granskas av två revisorer. Revisorerna utses för en tid av två år av föreningen i samband med val av ordförande och styrelse. Teckningsrätt i föreningen har ordförande och kassör.
11, Ordinarie föreningsmöte hålles två gånger per år under vår och höstperioden varvid vårmöte tillika utgör föreningens ordinarie årsmöte. Kallelse till föreningsmöte skall tillställas medlemmarna minst en månad i förväg.
12, Vid varje föreningsmöte äger närvarande ordinarie medlem av föreningen en röst. Icke-närvarande medlem äger rätt att rösta genom skriftlig fullmakt. Vid omröstning gäller enkel majoritet.
13, Vid föreningssammanträde skall protokoll föras av styrelsens sekreterare eller av den som tjänstgör som suppleant för sekreteraren.
14, Vid ordinarie årsmöte skall följande ärenden behandlas:
1) Frågan om mötets stadgeenliga utlysande
2) Val av ordförande vid sammanträdet
3) Val av två justeringspersoner för protokollet
4) Styrelsens årsberättelse
5) Kassörens redovisning
6) Revisionsberättelse
7) Frågan om styrelsens ansvarsfrihet
8) Val av ordförande
9) Val av övriga styrelsemedlemmar
10) Val av två revisorer och en revisorssuppleant
11) Val av valberedning
12) Fastställande av årsavgift
13) Övriga frågor
15, Styrelsen äger utlysa extra föreningssammanträde när den därtill finner skäl. Styrelsen skall dock ofördröjligen utlysa extra föreningssammanträde då minst en tredjedel av föreningens medlemmar skriftligen hos styrelsen begärt detta.
16, Förslag till ändring av dessa stadgar skall av medlem skriftligen tillställas föreningens styrelse, som skall framlägga förslag till beslut vid nästkommande ordinarie föreningssammanträde. Förslag till stadgeändring skall upptas i kallelse till ordinarie möte och antages med stöd av minst 2/3 av de vid föreningssammanträdet röstande. Stadgeändring skall för att träda i kraft bekräftas på nästkommande extra eller ordinarie sammanträde.
17, Föreningens upplösning beslutas med minst 2/3 majoritet vid två på varandra följande medlemsmöten, varav ett årsmöte. Om stadgeändring innebär föreningens upplösande överlåtes föreningens eventuella tillgångar enligt beslut på sista ordinarie sammanträde.
Regionala cancercentrum i samverkan
EAU guidelines
ESMO Clinical Practice Guidelines: genitourinary cancers
ASCO Guidelines: genitourinary cancer
Memorial Slone Kettering – prediction tools (nomogram etc.)
EAU non-muscle invasive Bladder Cancer risk kalkulator
Svensk Onkologisk Förening
SPCG
Svenska Läkaresällskapet
Svensk Urologisk Förening
European Association of Urology(EAU)
Société Internationale d’Urologie
Prostatacancerförbundet
Blåscancer Sverige
Njurcancerföreningen
Tidskrifter
F ör att bli medlem betalar du årsavgiften till plusgiro 20289-5. Årskostnaden för specialister är 300kr, ST-läkare betalar 100kr. Har du funderingar? Skicka din fråga med följande formulär så tar vi kontakt med dig!