Välkommen till SOF!
Dessa sidor är till för Svensk Onkologisk Förenings medlemmar och riktar sig endast till hälso- och sjukvårdspersonal
Dessa sidor är till för Svensk Onkologisk Förenings medlemmar och riktar sig endast till hälso- och sjukvårdspersonal
I en specialitet under snabb förändring och utveckling krävs specialistkompetenta onkologer med god förmåga att läsa och tolka nya vetenskapliga rön. Socialstyrelsens målbeskrivning för läkarnas specialisttjänstgöring har sedan 2008 förnyats 3 gånger och lika många gånger har målbeskrivningen för vetenskapligt syn- och förhållningssätt förändrats.
2015 års författning, SOSFS 2015:8, trädde i kraft den 1/5 2015. I den tillkom specialitetsövergripande delmål (a och b-delmål) utöver de specialitetsspecifika delmålen (c-delmål). Delmål a gäller för samtliga specialiteteter medan b-delmålen skiljer sig något åt mellan olika specialiteter. Under delmål a5 finns föreskriften om självständigt skriftligt arbete enligt vetenskapliga principer. Gemensamt för alla specialiteter är också krav på kurs i vetenskaplig metodik.
Med 2015 års författning kom en uppmjukning av riktlinjerna. Detta gjorde det möjligt att tillgodoräkna sig ett vetenskapligt arbete och kurs som man gjort innan man fått legitimation och påbörjat ST, tex vetenskapligt arbete och kurs från läkarutbildningen.
Den senaste författningen kom 2021, HSLF-FS 2021:8. Där har kravet på kurs och vetenskapligt arbete tagits bort helt.
De olika specialitetsföreningarna har tagit fram rekommendationer till hur Socialstyrelsens föreskrifter bör tillämpas i de enskilda specialiteterna, avseende omfattning och innehåll. Så även SOF, dessa går att hitta på SOFs hemsida. Nya rekommendationer för 2021 års författning är på gång.
Att som onkolog ha ett gott vetenskapligt förhållningssätt har alltid varit viktigt och blir allt viktigare i en specialitet som är under snabb utveckling. Nya behandlingar införs ständigt och möjligheten att kunna läsa och tolka vetenskapliga rön är av stor vikt. SOFs uppfattning är att ett vetenskapligt arbete inom ramen för ST är en viktig del i den vetenskapliga utbildningen för ST-läkare inom onkologi. Att göra ett arbete inom just onkologi och då man kommit längre i sin professionella utveckling än man gjort under läkarutbildning anses mycket värdefullt för progressionen i vetenskapligt förhållningssätt.
SOFs rekommendation är att man inte tillgodoräknar sig ett eventuellt tidigare arbete utan att ett skriftligt vetenskapligt arbete inom onkologi görs inom ramen för ST av alla ST-läkare som går enligt 2015 och 2021 års författning. Omfattningen för arbetet bör motsvara 8-10 veckors heltidsarbete. Vidare bör arbetet presenteras som en poster under onkologidagarna. Det vetenskapliga arbetet kan självklart vara en del av en eller väg in i ett större forskningsprojekt. På mindre kliniker där tillgången till disputerade kollegor inte alltid finns uppmuntrar vi till samarbete med disputerade kollegor på andra kliniker.
Svensk onkologisk förenings styrelse
20230523